Alle dertien goed: ROC Alfa-college, Gemeente Groningen, en Van Hulley tekenen voor een klas vol bijzondere vrouwen

 

Groningen werkt samen aan sociaal ondernemen

 

Groningen, 3 december. Het was even alle zeilen bijzetten om het voor elkaar te krijgen, maar op 1 oktober jongstleden was alles geregeld. De docenten van het Alfa-college ingeroosterd, het lesgeld beschikbaar gesteld door het Anton Jurgens Fonds, en de praktijkbegeleiding gefaciliteerd door de Gemeente Groningen. En last but not least: dertien vrouwen met grote afstand tot de arbeidsmarkt ingeschreven voor de BBL-opleiding AKA-NT2.

 

Overhemden en boxershorts

Van Hulley is een sociale onderneming, waar vrouwen van je favoriete overhemd of blouse een boxershort maken. Het initiatief is twee jaar geleden opgezet door Jolijn Creutzberg, als combinatie van sociaal en duurzaam ondernemen. Destijds ging het puur om het opdoen van werkervaring middels participatiebanen, maar door de opleiding is de sociale impact beter geborgd. De vrouwen vergroten hiermee daadwerkelijk hun kans op de arbeidsmarkt. “Het is ongelofelijk om te zien hoe gemotiveerd deze vrouwen zijn” aldus Creutzberg, “zeker als je bedenkt uit welke situatie ze komen. Ik kan daar alleen maar heel erg trots op zijn, en er alles aan doen om hen verder te helpen.”

 

Met z’n allen naar school

Het ROC Alfa-college onderstreept dat het samen leren een versterkende werking heeft, en de kans op succes vergroot. “Deze vrouwen doen hetzelfde werk, en gaan samen naar school. Het is daardoor een veilige omgeving, waar je elkaar kunt ondersteunen als het even lastig is. En dat is met deze kwetsbare groep een hele belangrijke factor. Voor ons is dit ook een unieke klas.”, aldus Rudi Knol van het ROC Alfa-college.

 

Sociale impact

De grote sociale impact van deze combinatie van werken en leren is voor de Gemeente Groningen doorslaggevend geweest om te faciliteren in de praktijkbegeleiding op het atelier. “En die impact gaat verder dan alleen de ontwikkeling van deze vrouwen”, aldus Gert Jan Akse van de Gemeente Groningen, ”Het werkt op de langere termijn vaak ook op allerlei andere gebieden door zoals de fysieke gezondheid, de opvoeding van de kinderen en de cohesie in de buurt. En daar werken wij uiteraard graag aan mee.”

 

Het zal spannend worden hoeveel vrouwen het diploma gaan halen en wie er naar welke plek door zal stromen. Alle betrokken partijen zijn enthousiast om er een succes van te maken. De vrouwen zelf waarschijnlijk het meest.

 

Niet voor publicatie:

Gemeente Groningen –

ROC Alfa-college -

Van Hulley – Jolijn Creutzberg 06-22794609

_DSC0239.JPG wordt weergegeven

Foto van links naar rechts:
Directeur Sociale Zaken en Werk Gemeente Groningen Hans Julsing, Regiodirecteur Alfa-college Groningen Marion Arends, Jolijn Creutzberg eigenaresse Van Hulley